nedeľa 6. októbra 2013

Exkurzia


          Dňa 25.9.2013 sa konala literárno – geografická exkurzia  sa do Hlbokého  a Uhrovca pre študentov 2.B, 2.A a sexty. Len tak na okraj, kto to boli J. M. Hurban, Ľ .Štúr a A. Dubček.

V Hlbokom pôsobil Jozef Miloslav Hurban ako evanjelický kňaz. Oženil sa s Aničkou Jurkovičovou, s ktorou mal 9 detí. Spolu s Ľudovítom Štúrom, ktorý na neho osobne vplýval, sa stal najaktívnejším členom Spoločnosti česko-slovanskej a neskôr po jej zrušení i Ústavu reči a literatúry československej.

                 V Uhrovci sme navštívili rodný dom Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka. Ľudovít Štúr bol najvýznamnejší predstaviteľ slovenského národného života a vedúca osobnosť slovenského národného obrodenia, kodifikátor slovenského spisovného jazyka.

                Alexander Dubček sa Narodil sa roku 1921 v tom istom dome ako Ľudovít Štúr, v budove miestnej školy. Od roku 1962 obsadil miesto vedúceho tajomníka Krajského výboru KSS v Bratislave Po Nežnej revolúcii sa do politiky vrátil. Koncom roka 1989 sa o ňom uvažovalo ako o možnom prezidentovi Česko-Slovenska








Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára