pondelok 24. decembra 2012

Pridaj sa k nám – staň sa dobrovoľníkom!

IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže, ktorý sme predstavili v predošlom článku, sa ako jediná štátna inštitúcia v našej krajine venuje práci s mládežou. Do širokého spektra aktivít IUVENTY patrí aj program Mládež v akcii, ktorý  je určený mládeži od 13 – 30 rokov. Tento program zastrešuje niekoľko akcií, no v tomto čísle sa budeme podrobnejšie venovať hlavne Európskej dobrovoľníckej službe.

Európska dobrovoľnícka služba (EDS) poskytuje mladým ľuďom:
-  príležitosť, ako stráviť v zahraničí až jeden rok vo všetkých krajinách EÚ, krajinách EZVO (Island, Lichtenštajnsko a Nórsko), programových krajinách a ostatných krajinách sveta,
-  urobiť niečo pre seba,
-  pomôcť druhým,
-  spoznať inú krajinu, kultúru a pri tom sa niečo naučiť.

 
Pobyt dobrovoľníka v zahraničí sa financuje z prostriedkov Európskej únie, dobrovoľník pôsobí v neziskovej organizácii a vykonáva činnosti v prospech miestneho spoločenstva. Viac o tom, ako to celé funguje, sa dozviete na nasledujúcich riadkoch.
Vďaka Európskej dobrovoľníckej službe a jej vzdelávaciemu rozmeru tak môžu dobrovoľníci:
-  objaviť svoj osobný potenciál,
-  získať schopnosti a zručnosti, ktoré potom môžu využiť v praxi,
-  nadobudnúť nové kompetencie do života,
-  vybudovať si postoje, ktoré im pomáhajú presadiť sa v pracovnom živote,
-  formovať svoju osobnosťpostoj k svetu okolo.

 
Všetky nadobudnuté skúsenosti v závere svojej dobrovoľníckej služby zhodnotia a zahrnú do osvedčenia - Youthpass, ktoré je potvrdením výsledkov neformálneho vzdelávania počas dobrovoľníckej služby  a má dobrovoľníkom poslúžiť v ich ďalšom živote, napríklad pri žiadosti o prijatie na štúdium alebo pri hľadaní si zamestnania.

Dobrovoľníci Európskej dobrovoľníckej služby sú zároveň akýmisi neformálnymi „veľvyslancami“ Slovenska v zahraničí. Často sa dostanú do takých kútov sveta, kde obyvatelia o Slovensku sotva počuli. Pre dobrovoľníka je to vždy príležitosť, aby predstavil svoju krajinu. Európska dobrovoľnícka služba zásadným spôsobom obohatila životy tisícok mladých ľudí a vy máte možnosť sa k nim pridať. 






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára