streda 13. novembra 2019

Práce terciánov na tému "Všetci sa tešili na príchod jesene."


Všetci sa tešili na príchod jesene

V mojom okolí mám pocit akoby všetci už na konci augusta začali myslieť na jeseň a zimu. Teda na Halloween a Vianoce. Ja som ešte v septembri mala pocit, že je leto, no ostatní už začali myslieť na Halloween a dyne. Je mi jasné, že je to aj počasím, keďže na začiatku septembra bolo veľmi chladno alebo aj tým, že v obchodoch sú jesenné dekorácie a masky už od začiatku augusta. Keď  toto všetko vidím zamýšľam sa nad tým, kam sa všetci tak ponáhľame.
          Jeseň, jeseň je veľmi krásne ročné obdobie. Všade poletujú žltooranžové listy a každý vytiahneme bundy a svetre. No pre mňa najlepší pocit na jeseň je ten, keď prídem zo studeného počasia vonku, ľahnete si do horúcej vane a zapálite si sviečku so škoricovou vôňou. Toto je pre mňa jeseň. Krásna pestrofarebná príroda a vôňa dýň.
             Ani neviem, prečo sa tak všetci tešili. Veď začiatok jesene symbolizuje začiatok školy. A leto bolo úžasné. Mohlo byť aj dlhšie. No jeseň je tu a musím povedať že sa aj celkom teším. Veď predsa za chvíľu tu budú Vianoce a to je najkrajšie ročné obdobie pre mnohých. No a hneď potom príde jar.
      Ročné obdobia sa striedajú, inak by nebol každý spokojný, pretože niekto má rád teplejšie počasie, no a niekto zasa chladnejšie počasie. Takto keď sa ročné obdobia striedajú je každý spokojný.  


- Diana Černinová






Všetci sa tešia na jeseň 

Je tu jeseň. Ročné obdobie, kedy je všetko pestro sfarbené a kedy dozrieva ovocie. Možno práve kvôli tomu má tak veľa ľudí rado túto časť roka. Niekto má rád prechádzky medzi farebnými stromami. Iní majú radi chuť čerstvého ovocia, ako sú napríklad hrušky či jablká. Deti zbierajú gaštany a robia si z nich rôzne zvieratá alebo iné figúrky. Taktiež sa môžu hrať v popadanom lístí i hľadať krásne červené, žlté či oranžové listy, ktoré neskôr možno v škole na výtvarnej výchove použijú na skrášlenie obrázka alebo na výzdobu nástenky. Na jeseň sa niektorí tešia aj kvôli tomu, že nie su také horúčavy ako v lete a ani taká mrazivá zima ako v zime.
         Ale ako všetko ostatné, aj jeseň má svoje nevýhody. Niektorým vadí silný vietor, ktorý stále fúka a strapatí im vlasy. No deťom vôbec neprekáža, lebo vďaka nemu môžu púšťať šarkany. Iným vadí ostrý a častý dážď. Po ktorom sú všade kaluže, v ktorých deti s obľubou skáču, a potom sú celé mokré a špinavé. Niekomu vadí častá zmena počasia, lebo nevedia, ktorú bundu si obliecť a ktorú nechať doma v skrini. Či si so sebou majú zobrať dáždnik alebo ho nechať doma. Ostatným vadia časté choroby a preplnené čakárne u lekárov.                
       Každý človek si na jeseni nájde niečo, čo má rád, čo mu vyhovuje a niečo čo mu vadí, čo by sa mohlo podľa neho na jeseni zmeniť.
                                                          

- Katarína Nováková






Všetci sa tešili na príchod jesene 


No ako kto. Ja a jeseň sme celkom kamoši. Teda jeseň je super, keď ste doma a celý deň pozeráte filmy a seriály. Keď máte menej ako desať rokov, tak už od minuloročných Vianoc odpočítavate dni do tých tohtoročných. A keď je jeseň, znamená to že už je len mesiac do Vianoc. 
Jeseň má veľa štádií. Väčšinou v tomto poradí: teplo, zima, teplo, zima, mráz, teplo, zima, stále prší, ešte nesnežilo, už sneží, stále sneží, kedy už do čerta prestane snežiť, kedy už bude leto.... a z ničoho nič je tu December, Prosinec, proste obdobie otvárania čokolády z adventného kalendára a otvárania darčekov pod stromčekom.
Jeseň je úplne normálne ročné obdobie striedania oblečenia v šatníku. Raz nosíme tričko s krátkym rukávom, raz s dlhým rukávom, raz sveter, zimnú bundu a opäť všetko dookola. A to všetko preto, lebo Jozef Iľko ráno v Teleráne predpovie krutých 10 dní krutých mrazov a na ďalší deň 10 dní horúčav spôsobených globálnym otepľovaním. Nehovorím, že za to môže Iľko, ale mohol by byť presnejší. A keby ste od neho chceli predpoveď napríklad na 15. augusta 2026, tak stačí zavolať na číslo 02/ 6827 4455, určite vám povie presnejšiu teplotu ako na zajtra....100 percentne.
Ešte že máme Grétu, tá nás zachráni. Teda keď ju Trump neodporučí psychiatrovi do najbližšieho blázinca.
Čo vy aký máte názor na jeseň?

                                               
- Anabela Turkovičová


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára