utorok 3. apríla 2012

31.03.2012 - Hodina Zeme alebo Život bez elektriny

V dnešnom uponáhľanom svete si málokto vie predstaviť život bez elektrickej energie. Veď uznajte sami, dnes všetko so všetkým súvisí. Určite nemožno považovať za prekvapenie že ak sa niečo stane hoci aj v USA o pár sekúnd o tom vie celý svet. Ale ako to bolo v minulosti ? Pozrime sa do doby než sa Nikola Tesla stal svojho času najslávnejším vynálezcom v USA.
Jediné spoľahlivé masmédium cez ktoré sa ľudia dozvedali o živote vo svete bola tlač. Ak to porovnáme s dnešnými prostriedkami na šírenie informácií , zistíme že rozdiel je priam enormný.
No skúsme sa pozrieť ďaleko , veľmi ďaleko do čias pánov ako Sokrates či jeho žiakov Aristotela alebo Platóna. Ako títo prinajmenšom veľmi rozumní muži dokázali toľko veľa nám tak prospešných vecí bez elektriny, ktorá je pre nás tak nevyhnutná každý deň? Určite to nie je náhoda, dnešný svet totižto zlenivel. Každý chce vedieť to, čo potrebuje a to presne a okamžite. A veď to poznáte sami ... Toľko krát sa chodieva s otázkou na Google až kým sa nezájde na Seznam. Koľko účtov na sociálnych sieťach máš , toľko krát si človekom. A takto by som mohol pokračovať ale to je zbytočné, chcel som len poukázať na to, že svet internetu dokonca nahrádza aj frazeologizmy. Touto súvislosťou by som rád upozornil, že keby nebola elektrina tak by nebol ani internet a koľkí z nás dnes nemajú emailovú adresu ? Elektrina je prostriedkom ktorý pomáha aspoň trochu skonkretizovať tak abstraktný pojem zvaný internet. Ako by to vyzeralo bez elektriny ? No predstavme si svet absolútne neosvetlený, pochmúrny a tmavý. Svet bez disco klubov a hocakého nočného života, ktorý je tak obľúbený najmä u mladých ľudí. Domovy, ktoré by svietili len sviečkami a počas pochmúrnych dní zívali nudou. Nuž avšak treba podotknúť, že medzi nami žijú, aj pre mňa osobne, dosť odvážni ľudia, pre niektorých možno extrémisti. Reč je o ľuďoch, ktorí či chcú alebo musia, žijú bez elektrickej energie. Mňa však skôr zaujali tí, ktorí mali tú guráž a rozhodli sa žiť tak odlišne ako zvyšok sveta. Nie že tí druhí by boli menej zaujímaví či dokonca menej cenní ale nejako zvlášť vyberať si nemôžu. Dočítal som sa o jednej rodine v USA, bez elektriny žijú takmer 5 rokov a dokážu sa zaobísť bez všetkých elektrických pomocníkov v domácnosti. Avizujú, že ušetria mesačne dosť peňazí, sú šťastní a zdraví a najväčšiu útechu nachádzajú v knihách.
Nech je to tak či onak, nikto z nás nevie, čo bude zajtra nie to ešte o pár rokov. Preto žime náš život v tomto "uponáhľanom" svete tak, aby sme v prípade potreby nepotratili rozum.

Kevin Richter, 2.A

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára