sobota 31. marca 2012

Víkend „na doskách“

Foto: Simona Turkovičová, 2.A

Aj tak by dal nazvať víkend 24.-25.3. , ktorý sme strávili, ako sa na divadelníkov, niekto by možno povedal komediantov, patrí. Sobota ako každá iná, len s tým rozdielom, že namiesto celý týždeň očakávaného a vysnívaného spánku zvonil budík, ako v ktorékoľvek iné ráno. Vstať, vyžehliť kostýmy, zbaliť rekvizity a líčidlá a môžeme vyraziť za hranice (všedných dní).
V sobotu, dňa 24.3. o 15:30 sa Divadelný spolok F.K. Veselého pri Gymnáziu F.V. Sasinka predstavil našim českým bratom v DK v Hodoníne ako čestný hosť na krajskom festivale HOBBLÍK & MUMRAJ, ktorý je v Hodoníne už akousi tradíciou. Usporiadateľom X. ročníka toho festivalu bolo domáce divadlo Svatopluk z Hodonína. Festival sa konal od 20.3 do 24.3. a počas týchto dní sa hodonínskemu publiku predstavilo štrnásť divadelných spolkov vrátane jedného nesúťažného, ktorý si každoročne pozývajú usporiadatelia zo zahraničia, ako hosťa festivalu. Tento rok oslovili práve nás. Neváhali sme ani minútu a pozvanie sme s radosťou prijali. Vystupovali sme ako spolok nesúťažný, no po zhliadnutí nášho predstavenia a po kladných ohlasoch z rád porotcov a publika nám bola udelená výnimka, boli sme zaradení do diváckej ankety a návštevníci festivalu mohli hlasovať aj za nás. Po sčítaní hlasov a vyhodnotení výsledkov sme zistili, že naše predstavenie sa väčšine divákov páčilo, čo bolo zrejmé aj z reakcií publika, ktoré nám vytvorilo skvelé podmienky a o to viac sme si predstavenie užívali aj my, herci. Domov sme si priniesli účastnícky diplom a krásnu sošku festivalu HOBBLÍK & MUMRAJ. Neskutočne unavení a vyčerpaní sme sa vo večerných hodinách dopravili domov a už sme sa nevedeli dočkať nedele.

Nasledujúceho dňa 25.3. opäť zaúradoval náš skvelý priateľ budík a oznamoval, že by nebolo na škodu vstať, keďže o 10:00 sme mali predstaviť divadelnú hru „Darujem svoju ženu!“ verejnosti na Scénickej žatve 2012 v Popudinských Močidľanoch. Prekvapivo, všetci členovia spolku sa do DK dostavili včas, živí a zdraví, takže nič nebránilo tomu, aby sme pokračovali v tom, čo sme včera začali. Publikum bolo síce skromné, no i napriek tomu sme si hru užívali a snažili sme sa podať čo najlepší výkon. Po skončení predstavenia sme naše pocity skonzultovali s p.p Špačkom, ktorý nás prišiel psychicky podporiť. Počas dňa sa nám predstavili ešte ďalšie tri spolky, ktoré boli, na rozdiel od nás, súťažné. Súčasťou Scénickej žatvy bol aj odborný seminár, na ktorom nás porota oboznámila s tým, čo sme podľa nich robili dobre a čo sa im naopak nepáčilo. Tento seminár bol veľmi poučný a do budúcna určite prospešný, rady porotcov sme si zobrali k srdcu a sľúbili sme, že budúci rok sa určite zasa uvidíme a taktiež, že sa pokúsime všetky nedostatky odstrániť.

Myslím, že hovorím za všetkých, keď poviem, že sme si tento víkend užili náležite a po divadelnícky, ako sa hovorí. Minimum spánku, more kávy, zaseknutá opona, autíčko, ktoré nám z publika vhodili na scénu divadelníci zo Senice, rozsadnutý klobúk, vyvrtnutý členok, roztrhnutá vesta, zlomené svokrine jazyky a kopec ďalších veľmi podobných zážitkov. Boli to síce neľahké, no predsa krásne dva dni. Tento divadelný víkend je už za nami a my si z neho odnášame nespočetne pekných spomienok, z ktorých budeme žiť až do budúcej žatvy. A ako by povedal klasik: „Co jsme si za celý rok naseli, to si napřezrok požnem!“ Dík decka, boli ste suproví!!

Alexandra Bolfová, 2.A

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára