utorok 5. mája 2015

William Shakespeare




Rómeo a Júlia

Recenzia filmu
Po zhliadnutí klasickej verzie filmu z roku 1968 natočenej slávnym svetovým režisérom Francom Zeffirellim mi nedalo nepodeliť sa s vami o svoje dojmy z tohto príbehu.

          Rómeo a Júlia je najznámejšia hra Williama Shakespeara, ktorú pozná celý svet a je preložená do mnohých jazykov. Príbeh sa odohráva v Taliansku, v meste Verona, kde žijú dve znepriatelené rodiny: Capuletovci a Montekovci.
          Jedného dňa pán Capulet usporiada maškarný bál pre svojich priateľov. Na ples prídu aj niektorí Montekovci- mladý krásavec Rómeo, syn Monteka; Mercutio a pár ich ďalších priateľov. Na plese sa Rómeo zaľúbi do Júlie, dcéry pána Capuleta, ktorá mu jeho náklonnosť opätuje. Sú si síce vedomí toho, že ich rodiny sa nenávidia, ale aj napriek tomu sa rozhodnú tajne zosobášiť. Krátko pred ich svadbou však Tybalt, Júliin bratranec, zabije Mercutia, Rómeovho najlepšieho priateľa. Rómeo potom v zlosti napadne a zabije Tybalta. Následne musí utiecť z mesta. Júlia je zo smrti bratranca, ktorý zomrel rukou jej nastávajúceho manžela, zarmútená, ale aj napriek tomu sa s Rómeom zosobášia. Po svadobnej noci Rómeo z mesta odíde a sľúbi, že sa vráti, keď sa situácia upokojí. V ráno po Rómeovom odchode Júlii rodičia oznámia, že ju Paris, mladý a bohatý knieža, chce za manželku, čomu sa Júlia, pochopiteľné vzpiera. Je predsa už manželkou Rómea, tak ako sa môže znova vydať? Odíde teda za otcom Lorencom, mníchom, ktorý Rómea a Júliu zosobášil. Ten dá Júlii nápoj, po ktorom na 42 hodín "zaspí" tak, že si ostatní budú myslieť, že je mŕtva. Po jej "pohrebe" si po ňu vraj príde Rómeo a odídu spolu niekam, kde budú môcť spokojne žiť. Júlia urobila, ako jej otec Lorenco povedal a obsah fľaštičky vypila. Nasledujúce ráno ju pestúnka našla "mŕtvu". Namiesto svadby s Parisom teda chystali pohreb.
          Otec Lorenco má medzitým poslať Rómeovi správu o ich pláne. Poslal teda správu po mníchovi, ktorý sa však s Rómeom po ceste minul. Rómeo sa totiž vracal späť do Verony, keďže sa od svojho priateľa dozvedel, že Júlia je mŕtva. Keď príde do hrobky, kde uvidí Júliino telo a rozhodne sa zabiť. Vypije teda jed. Akonáhle však Rómeo zomrie, Júlia sa zobudí a uvidí na zemi ležať svojho mŕtveho manžela. Prebodne si srdce jeho dýkou a zomrie.

          Príbeh Rómea a Júlie je jeden z mojich obľúbených. Videla som aj verziu z roku 2013 a musím povedať, že sa v niektorých veciach nezhodujú. Po prvé, mních nedoručil správu, pretože chcel zachrániť choré dieťa a po druhé, Rómeo pred vstupom do hrobky Capuletovcov zabil Parisa, pretože sa mu postavil do cesty. Moderná verzia sa mi však páčila viac: pôsobí na mňa oveľa uvoľnenejšie a príde mi oveľa reálnejšia, čo sa týka gestikulácie.
          Nakoniec- je to Shakespeare a výber hlavných postáv do oboch verzií filmu je veľmi dobrý. Čo mi však vadilo, bol český dabing staršej verzie. Myslím, že žena, ktorá dabovala Júliu, má na svedomí aj hlas jednej z nevlastných sestier vo filme Moderná Popoluška. Samotný scenár bol veľmi dobrý, obávam sa však, že v niektorých chvíľach mužskú časť divákov nezaujal až tak úplne Júliin hlas, ale dekolt cez celú Európu pri balkónovej scéne. 
         
Na záver už len dodávam, že pri filmoch si rada poplačem a v prípade príbehu Rómea a Júlie budem plakať rada, keď si to niekedy znova pozriem. 
          Shakespeare je Shakespeare- pre mňa najlepší spisovateľ, aký kedy žil.

Veronika Dermíšková, kvarta

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára