streda 23. júla 2008

Adopcia afrického dievčatka Mildred



Škola, rodina, záujmy, šport, povinnosti.... Nemám čas na iné veci a už vôbec nie starať sa o druhých. Presne takéto nie sú žiačky tercie Alica Štrbová a Barbora Petrovičová. V časopise našli nejaké veci o Afrike a živote v nej. Neprelistovali ho len tak, bez povšimnutia. Zaujali ich najmä africké deti a preto si začali zháňať informácie o projekte adopcie afrických detí. Nezostali len nečinne sedieť, rozprávať o chudobe Afriky a o tom, ako tam deti nič nemajú. Rozhodli sa radšej si jedno dieťa adoptovať. Vybrali si dievčatko Mildred Muhonja. Keďže nemajú osemnásť rokov, potrebovali plnoletú osobu, ktorá by im pomohla so zmluvou s agen-túrou Humanistické centrum Narovinu, výberom a prevodom peňazí a inými papierovačkami. Preto požiadali o pomoc pani profesorku Janu Štepánikovú, ktorá im ochotne pomáha. V pr-vej zbierke bolo odoslaných 9 600,- Sk, za ktoré sa nakúpili pomôcky do školy, zošity, pomôcky na telesnú výchovu, taška do školy a uniforma pre Mildred, ktorá je povinná v afrických školách. Okrem pomôcok bola poskytnutá základná humanitárna pomoc pre jej rodinu v podobe cukru, múky, soli a iných, pre nás úplne bežných, vecí. Ako darček dostali loptu. Ďalšia zbierka sa uskutoční v máji až júni, pretože dátum platby na ďalší rok je 17. júla. Prispievať môžete do pokladničky putujúcej po triedach a chodbách.

Určite sa pýtate, prečo práve ona z toho množstva detí. Preto, lebo bola najmenšia, nevzdelaná a jedným z hlavných dôvodov bola diskriminácia žien, ktorá v Afrike stále pretrváva. Hoci má Mildred oboch rodičov, matka nepracuje, kým otec dostáva za nosenie batožín len minimálnu mzdu. Okrem toho má Mildred súrodencov a udržať rodinu pri živote len z jedného platu, aj to veľmi chudobného, je veľmi ťažké.

Viac vám istotne radi povedia Barbora a Alica. Okrem toho nájdete veľa informácií aj na nete, v škole visia rôzne plagáty na nástenke, dokonca tam bol aj list od mamy Mildred. Chce to len pohnúť kostrou a sledovať, čo sa okolo nás deje. A ak už sa niekto do niečoho pustí, tak naňho nezazerajme, pretože nevidí len po koniec svojho nosa, ale ďalej ako ostatní.

Maya

P.S.: ďakujem spolužiačke Veronike pri zháňaní informácií pre tento článok ;).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára