streda 23. júla 2008

Assen - Skalica



V dňoch od 11. do 15. marca 2008 navštívili našu školu študenti spolu so svojimi učiteľmi zo strednej školy Vincenta van Gogha z holandského Assenu. Ako účastníčka výmenného pobytu som sa rozhodla, a je aj mojou povinnosťou, informovať vás o priebehu 1. i 2. etapy výmenného pobytu.

V celom projektovom stretnutí išlo hlavne o spoznávanie inej krajiny, kultúry, mentality ľudí a samozrejme, asi najväčší dôvod, kvôli ktorému sa študenti na výmenný pobyt prihlásili, bolo zdokonalenie sa v angličtine, lebo používanie angličtiny aktívne, v prostredí, kde ste prinútení rozprávať, je iné, než na hodine.

Holandskí študenti boli ubytovaní v našich rodinách, čo si myslím, že bolo pre nás prínosom, pretože sme museli stále rozmýšľať a rozprávať v angličtine. So svojou novou úlohou spoločníka a tlmočníka zároveň, sme sa mnohí tak zžili, že sme mnohokrát zabúdali slovenskí študenti medzi sebou rozprávať po slovensky.

Život holandských študentov je v podstate rovnaký ako náš, takže činnosti, ktoré sme vykonávali v škole a po škole im neboli cudzie J.

Pre holandských ako aj našich študentov bol pripravený pestrý program, ktorý pripravili naše pani profesorky a pán profesor. Zúčastnili sme sa exkurzie po Skalici, spojenej so súťažou, ktorá sa týkala jej histórie a architektúry; navštívili sme Bratislavu, kde pre nás bola pripravená exkurzia po parlamente a samozrejme, keď sme už boli v Bratislave, čo by to bolo za výlet, keby sa nenakupovalo J!!! Prezreli sme si výstavu o Anne Frankovej, a napokon v posledný deň sme boli prijatí u pána primátora Ing. Stanislava Chovanca odkiaľ sme sa pobrali na záverečnú „Trdlo párty“ vo vínotéke.

Lúčenie sa s Holanďanmi, keď odchádzali zo Skalice, nebolo až také smutné. Veď prečo by sme plakali, ešte sme sa mali stretnúť v Holandskom Assene, kam sme sa všetci tešili ako malé deti na Vianoce.

2. etapa výmenného pobytu začínala 12. apríla, keď sme plní očakávania vyštartovali zo Skalice na veľmi dlhú cestu autobusom do nášho cieľa, do Assenu. Po neskutočne dlhých cca 24 hodinách sme konečne boli na mieste, odkiaľ si nás naši „Dutch friends“ odviezli do svojich domovov. Vyčerpaní z dlhej cesty sme sa nestačili čudovať, aký pestrý program pre nás holandskí študenti a profesori pripravili.

Prvý deň sme si prešli všetky zákutia assenskej školy, ktorá sa nám páčila. Majú modernú a v niektorých častiach novovybudovanú budovu školy. Po prehliadke bol pre nás pripravený cyklistický výlet do 22 km vzdialeného Westerborku tu sa nachádzal sústreďovací prechodný tábor, bol určený pre Židov a Rómov, ktorí mali byť deportovaní do ďalších koncentračných táborov napr. v Osvienčime a pamätník obetiam. Na tento výlet sme išli typickými holandským bicyklami, čo bol pre nás Slovákov ohromný zážitok. Niektorí skalickí študenti z nich dokonca aj spadli, čo pri výške bicyklov nebolo na smiech ...

Druhý deň sme strávili poznávaním Amsterdamu – hlavného mesta Holandska. Na ceste dlhej 200km sme mali dve zastávky. Jednu uprostred diaľnice, ktorá viedla priamo cez severné more a druhú neďaleko Amsterdamu v skanzene plnom holandských mlynov a tovární na výrobu syra. Exkurziu po Amsterdame sme absolvovali loďou. Plavili sme sa po kanáloch v srdci mesta, ktorých je tam skutočne neúrekom. Po exkurzii sme mali krátky rozchod v meste a potom sme navštívili múzeum Anny Frankovej resp. dom, v ktorom sa Anna so svojimi blízkymi ukrývali počas 2. sv. vojny.

Tretí deň sme trávili v Assene a v škole. Navštívili sme múzeum Drenthe, kde bola expozícia slávnej terakotovej armády. Vo večerných hodinách sme sa zišli opäť v škole, kde sa uskutočnili prezentácie krajín, s ktorými assenská škola má výmenné programy. Po pekných a prepracovaných prezentáciách bola pre všetkých výmenných študentov pripravená medzinárodná party.

Na ďalší deň sme sa vybrali na najmenší a podľa Holanďanov aj najkrajší holandský ostrov Schiermonnikoog. Dopravili sme sa naň autobusom a trajektom. Mali sme možnosť stráviť deň chodením po pláži, čľapkať sa v studenom Severnom mori, hrať futbal, alebo jazdiť po ostrove na požičaných bicykloch v tandeme.

Po krátkom týždni plnom zážitkov a utužených vzťahov s našimi holandskými priateľmi sme sa s nimi museli 18. 2008 apríla rozlúčiť. Prišli nás odprevadiť až do Utrechtu, odkiaľ nám odchádzal autobus. Mnohí študenti, resp. študentky sa neubránili slzám, rovnako ako aj holandskí študenti. Po dojemnom lúčení sme sa vybrali opäť na 24 hodinovú cestu k domovu.

Boli to dva namáhavé týždne, plné očakávaní, angličtiny, a pestrého programu. Týmto by som chcela v mene všetkých študentov, ktorí mali možnosť zúčastniť sa výmenného pobytu, poďakovať našim profesorom: pani profesorke Zahradníkovej, Žilínkovej a pánovi profesorovi Formánkovi.

A súčasne by som chcela doporučiť aj ostatným študentom, ktorí budú mať možnosť zúčastniť sa nejakého výmenného pobytu, aby neváhali, a využili túto jedinečnú príležitosť.

-misha-

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára