nedeľa 7. apríla 2013

Vraždárov si predstavovala trocha inak


              „Mnohí z tých, čo žijú, by zaslúžili smrť. A mnohí z tých, čo zomreli, by si zaslúžili žiť.“
(Tolkien, John Ronald Reuel)

MAREC 1994

Policajt v uniforme nadvihol zeleno-bielu pásku s nápisom POLÍCIA a nechal ju prejsť. Mlčky sa pozdravili a ona sa vybrala na miesto činu. Prešla bez toho, aby mu ukázala preukaz, no aj tak vedel, že patrí k nim. Už celé 2 roky bola súčasťou ich tímu. Pamätá si to, akoby to bolo včera, keď sa v jedno pondelkové ráno hlásila na nástupe šéfovi oddelenia vrážd. Bol to zvláštny pocit. Vraždárov si predstavovala trocha inak. Skôr ako statných chlapov, ktorí pripomínajú mohutné duby a nie záhradné tuje, ako to bolo v skutočnosti. Trvalo jej dlho než si zvykla, že nie všetko je tak, ako si  predstavovala. Bola hlúpa, naivná, nevedela nič o živote. Myslela si, že bude mať dobrý pocit zo svojej práce, ale až teraz zistila, že opak je pravdou.  
Pohľad, ktorý uvidela sa jej zapísal do pamäti snáď už navždy. Vstúpila do domu a zacítila dym horiacej cigarety. Prešla cez chodbu a ocitla sa v jedálni. Na jedálenskom stole boli porozhadzované výkresy a farebné ceruzky. Len nie dieťa. Prosím! Dieťa nie. Vstúpila do izby, ktorá sa nachádzala hneď vedľa kuchyne. Než si to uvedomila, pred ňou sa objavili dvaja kolegovia a zabránili jej vojsť dnu. 
,,Zuza, nechoď tam. Nemala by si to vidieť.“
,,Prečo nie? Ja chcem!“
Pretlačila sa dnu a v tej chvíli pochopila pred čím sa ju snažili chrániť. Ten pohľad bol žalostný. Ocitla sa v detskej izbe plnej hračiek. V rohu bola umiestnená posteľ s ružovými nebesami. S veľkou námahou sa prinútila spraviť krok. Podišla bližšie k postieľke a uvidela niečo strašné. Ležalo tam bezvládne telíčko malého dievčatka, ktoré mohlo mať sotva 6 rokov. Nočnú košieľku s motýľmi malo vytiahnutú až ku krku, ruky zviazané čiernou páskou nad hlavou, drobná hlávka bola vyvrátená v nezvyčajnej polohe a všade naokolo samá krv.
Svet sa jej začal točiť a strácala pevnú pôdu pod nohami. Mozog jej vysielal výstražne znamenia aby utiekla, aby sa chránila pred tým, čo tam vidí, ale srdce jej to nedovolilo. Zostala strnulo stáť na mieste. Snažila sa spamätať a začať rozumne myslieť.
Otočila sa na dvoch kolegov, ktorí tam s ňou zostali a hľadala u nich pomoc. Z ich výrazov videla, že si nie sú istí ako sa zachová. Čo si myslia, hlupáci? Že tu bude hystericky jačať a omdlievať? Zo začiatku to mala v pláne, ale napokon sa jej podarilo udržať svoje emócie na uzde.
Za tie 2 roky, čo pracuje medzi vraždármi sa z jej srdca stal stroj, neschopný urobiť akúkoľvek chybu. Nepáčilo sa jej to, ale nemala na výber, inak by nedokázala robiť svoju prácu tak, ako sa od nej očakáva. Pokrútila hlavou a odišla z izby. Nevedela, čo im má povedať.
Pred domom stáli zaparkované policajné autá a po celej záhrade boli roztrúsené skupinky chlapov v uniformách. Oprela sa o múry domu, z vrecka kabáta vytiahla cigaretu a zapálila si. Zatvorila oči a unavene skĺzla na chodník. Bolo jej jedno, že všetci sa na ňu pozerajú ako na blázna. Veď je blázon. Blázon, ktorý sa hrá na hrdinu a myslí si, že spasí celý svet. Viečka sa jej od únavy zatvárali a nemala už síl s nimi bojovať.
            Už druhú noc nespala doma. Po práci ostávala v kancelárii a snažila sa prísť na niečo, čo by im pomohlo pohnúť sa trocha ďalej. Pred 3 mesiacmi našli bezvládne telíčko malej Anežky v jednom z mestských podchodov, o mesiac neskôr ďalšie dievčatko, ktorého meno doteraz nezistili. Nikto ju nehľadal. Nikomu nechýbala. Dnes je to v poradí už tretí vyhasnutý život malého neviniatka, ktoré malo celý život pred sebou. Jediné, čo spájalo tie tri smutné udalosti bol ohorok z cigarety, nájdený na mieste činu. Chcelo sa jej plakať. Plakať nad toľkou bezmocnosťou.
Niekto si k nej prisadol. Bola tak veľmi unavená, že jej to bolo jedno a neunúvala sa otvoriť oči. V tichosti sedeli vedľa seba a fajčili.
,,Čo si si myslela, že budeš jediná? Po svete chodí veľa sviniarov, ktorí si riešia svoje problémy na nevinných dievčatkách. Nebola si prvá ani posledná. Môžeš byť rada, že si to prežila. Ony také šťastie nemali. Keď sa nám tu teraz zosypeš, nič tým nevyriešiš. Radšej sa pozbieraj a daj sa do roboty, chyť tú sviňu, nech sa už nič takéto nemusí opakovať!“ 
Zahasil cigaretu a ohorok zahodil do najbližšieho záhonu. Vstal a pomohol jej na nohy. Až vtedy zistila, kto to vedľa nej vlastne sedel. Jeho tvár jej bola známa, ale nevedela k nej priradiť meno. Bol to nováčik, alebo zelenáč, ako by ho nazvali jej starší kolegovia. Zelenáč a predsa vedel o nej viac ako ktokoľvek iný. V jeho očiach videla, že pozná jej tajomstvo. To, ktoré nepovedala ešte nikomu. Tajomstvo, že aj ona bola tým malým dievčatkom, ktoré sa raz dostalo do rúk sviniara, no mala šťastie a prežila to.
Vždy keď si na to spomenula, roztriasli sa jej kolená. Chcela by vymazať ten deň zo svojho života. Ten žabiak má pravdu. Dostala šancu žiť a preto ju musí využiť na to, aby aspoň z časti očistila tento svet od buriny. Zhlboka sa nadýchla a vrátila sa späť do domu dokončiť, čo začala. Na priedomí sa ešte zastavila. To meno! Otočila sa na nováčika a zvolala:
,,Hej, meno máš?“
,,Mám. A ty? Číslo máš?“
Po dlhom čase sa opäť schuti zasmiala. Zelenáč, to sa nezaprie.

Kristína Ambrúzová, 3.A


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára