nedeľa 1. februára 2009

Ombudsman

V decembri tohto roku sa uskutočnilo zasadnutie študentskej rady, kde boli z viacerých kandidátov vybraní štyria ombudsmani. Ale čo to ten ombudsman vlastne je? Z právneho hľadiska je to osoba, ktorú štát poveril ochranou práv občanov. Občania môžu v odôvodnených prípadoch vyjadriť svoj nesúhlas alebo problémy pri styku najmä s orgánmi verejnej správy, slúži na tlmenie konfliktov medzi občanmi a štátom, pomáha občanovi riešiť problémy v styku so štátnou správou a dohliada na správnosť a korektnosť administratívneho konania. To je všeobecná charakteristika. Ale nebojte sa – na škole nemáme študentov, ktorí by riešili nejaké právne problémy v štátnej správe :D Ombudsman je inými slovami aj verejný ochranca práv, čiže tak môžeme nazvať kohokoľvek, kto pomáha ľuďom riešiť problémy, preto sa na študentskej rade zhodli, že by niekto taký nemal na škole určite chýbať. Je to niekto, za kým môžeš prísť s problémami, o ktorých nechceš rozprávať s rodičmi a bojíš sa o nich zmieniť pred spolužiakmi. Niekto, kto Ti nepovie „Nie“ a venuje pozornosť Tvojmu problému. Niekto, kto pomôže riešiť otázky, s ktorými za ním prídeš. Ďalej to je aj niekto, za kým môžeš prísť, aj keď nemáš žiadny problém, len sa jednoducho chceš porozprávať. Je to Eliška Tokošová (3.B) a Jozef Kollár (sexta) pre ročníky Kvinta – Oktáva a Dušan Ondírko (sekunda) a Klaudia Mrázová (sekunda) pre Prímu až Kvartu. Ale stačilo mojich slov; tu je anketa:

Ako vnímaš post ombudsmana?
Eliška: Pozícia ombudsmana pre mňa znamená asi toľko, že niekto do mňa vkladá svoju dôveru, čo je strašne veľa. Zároveň je to aj veľká zodpovednosť nesklamať toho dotyčného, ale byť mu oporou a pomôcť mu vyriešiť jeho problém.

Čo to pre Teba predstavuje?
Dušan a Klaudia: Predstavuje to pre nás šancu pomôcť druhým a ukázať im, že si nemusia nechať všetko páčiť.

Čo všetko zahrňuje práca ombudsmana?
Eliška: Verejný ochranca práv má apelovať na to, aby každý poznal svoje práva a aby neboli porušované. Myslím si, že dnešná doba trpí akýmsi „syndrómom nezáujmu o druhých“ a keď máš zrazu nejaký problém, nevieš si rady a nevieš ani za kým máš ísť. Rodičom sa bojíš povedať pravdu do očí, kamaráti neprichádzajú do úvahy, a za učiteľom nejdeš v snahe nestrápniť sa... Je dôležité, aby bol na škole ombudsman.

Prečo si myslíš, že práve Ty by si mal byť ombudsmanom?
Dušan a Klaudia: Sme tu od toho, aby pre študentov, ktorí strávia na tejto škole štyri alebo osem rokov mohli tieto roky stráviť šťastne a pokojne.

Prečo je podľa Teba potrebné mať na škole ombudsmana?
Jozef: Ombudsman je človek, ktorý je tu, aby čakal až sa na neho niekto obráti s problémom. Bol by som len rád, ak by škola ombudsmana nepotrebovala, znamenalo by to, že študenti problémy nemajú. Vieme však, aký ťažký je miestami život a preto si myslím, že ak by mal ombudsman pomôcť len jednému človeku, stojí za to ním byť.

S akými problémami môžu za Tebou študenti chodiť?
Jozef: S akýmkoľvek. Zrejme sa tu nachádza mnoho žiakov s problémami, a vtedy tu som pre nich ja.
Eliška: Obrátiť sa na mňa môžete, ak cítite, že sú porušované vaše práva. Ale môžete prísť prakticky s hocičím. Ak sa dá, rada pomôžem.

Už za Tebou niekto prišiel?
Dušan a Klaudia: Zatiaľ nie, ale plánujeme vyvesiť nejaké informácie na nástenku a na internet.

(Ďakujem za odpovede. Pri ankete spolupracovala K. Juríková)
Takže ak máš nejaký problém, nečakaj až sa vyrieši sám, ale bez predsudkov sa obráť na niektorého z ombudsmanov. Dúfame, že Ti pomôžu.
(bella)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára