nedeľa 1. februára 2009

Sudoku

Sudoku z nás určite veľa ľudí pozná. Pre tých, ktorí nevedia o čo v ňom ide, trochu vysvetlenia.
Je to číselná krížovka, v ktorej sa vyplňuje hracia plocha o veľkosti 9x9 políčok. Treba doplniť číslice od 1 po 9, do stĺpcov, riadkov a väčších štvorcov tak, aby sa ani jedna číslica neopakovala.
Je to hra, v ktorej nejde o žiadne počty, ale o pozornosť a rýchlosť riešenia. Preto predmetová komisia matematiky a informatiky vyhlásila nultý ročník o majstra Gymnázia F.V. Sasinka v SUDOKU a zároveň aj súťaž o najlepšie logo súťaže o majstra v SUDOKU.
V prvom kole, ktoré sa uskutočnilo 3.12.2008 sa zúčastnilo vyše 70 súťaživých študentov. Napriek tomu, že sa snažili všetci zápalisto riešiť dané sudoku, úspešných bolo len 28. Z tohto počtu v nasledujúcom kole postúpilo 10 finalistov.
Na finále profesori prichystali pre súťažiacich nemilé prekvapenie. To sa týkalo písmenkového sudoku, ktoré finalistov zaskočilo. Na tejto hracej ploche sa dopĺňajú písmenka, ktoré v abecede za sebou nenasledujú. Nakoniec sa to podarilo vylúštiť len piatim riešiteľom.
Keďže sa jednalo o nultý ročník, predmetová komisia rozhodla, že ocení všetkých 10 finalistov.
Päť úspešných riešiteľov:
por.č. meno čas trieda
1 Martina Božková 25:24 tercia
2 Ľudmila Kotvanová 30:20 2.A
3 Radka Smugalová 32:12 3.B
4 Mirian Kubinová 32:29 kvarta
5 Ondrej Smugala 34:20 kvinta
Súťaž o logo vyhrala: Božena Morávková z 1.A

Súťaž v SUDOKU mala úspech medzi študentmi a vzbudila pozitívny ohlas. Vďaka tomu máte aj vy, budúci riešitelia, možnosť dokázať, že práve vy ste ten najlepší a nečakajte na to, až vám na dvere tried zaklope prvý ročník tejto súťaže a cibrite si svoj mozog už teraz!!!
(juraj prachár)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára