streda 23. júna 2010

Jeden svet na školách

Zapojili sme sa do vzdelávacieho projektu Jeden svet na školách

Čo je to za projekt?

Občianske združenie Človek v ohrození poskytuje slovenským školám možnosť vytvoriť si na svojej škole vlastný filmový klub, prostredníctvom ktorého sa môžu žiaci oboznámiť s mnohými dokumentárnymi filmami, ktoré atraktívnou a inovatívnou formou poukazujú na najhorúcejšie globálne témy dneška. Tieto filmy môžu spestriť spôsob vyučovania a prispieť k novým metódam práce na hodinách v škole, hlavne k interaktívnemu, zážitkovému učeniu, ktoré je založené na skúsenosti a „je prepojené so životom“.
Cieľom projektu je motivovať mladých ľudí k premýšlaniu o hodnotách otvorenej, tolerantnej a demokratickej spoločnosti, pomôcť im pri hľadaní súvislostí, formovaní vlastných názorov, kritickému mysleniu, rozšíriť ich sociálne a kultúrne povedomie. Projekt vedie k odstraňovaniu predsudkov rasovej a národnostnej neznášanlivosti a xenofóbie.



V dňoch 12.-14.novembra 2009 som sa zúčastnila jesennej multikultúrnej školy pre lídrov filmových klubov Jeden svet v Banskej Štiavnici. V priebehu školského roka plánujeme na našej škole pripraviť dve prehliadky filmov (vyberieme z aktuálnej ponuky a podľa vášho záujmu, ktorý predložíme jednotlivým hovorcom a potom si v triedach určíte, o aký film by ste mali záujem). Úlohou filmov nie je len to, aby ste boli len pasívnymi divákmi, ale aby ste o daných problémoch premýšľali, resp. hľadali východiská, napr. aj v diskusii s pozvanými a zaujímavými hosťami.
Pre našu školu to teda znamená otvorenie filmového klubu, ktorý je tu predovšetkým pre vás.

Aneta Hýlková (2.A.)



Počas víkendu 7. - 9. mája tohto roku sme sa zúčastnili školenia v rámci projektu Jeden svet na školách, ktoré sa konalo v Bratislave.
Na začiatku tohto podujatia sme sa naučili vytvárať vlastné webstránky pomocou „webnode“ pod dozorom Jána Paška. Nasledovala prezentácia v čajovni, v ktorej nás Ivan Ježík, riaditeľ organizácie Voices, zoznámil s poznatkami v internetovej komunikácii. Tu sme mohli relaxovať, dozvedeli sme sa veľa o nových zaujímavostiach v tejto oblasti a mohli sme ochutnať čaj Fair trade.
Organizátorky tohto školenia sa postarali navyše o zábavné hry, pomocou ktorých sme sa museli v centre Bratislavy orientovať a plniť rôzne úlohy. Zábavné bolo i obrie „Človeče nehnevaj sa“, v ktorom sme odpovedali na otázky týkajúce sa globálnych problémov sveta
a pod.
Toto podujatie bolo pre nás veľkým prínosom a veríme, že získané poznatky využijeme v štúdiu.

Aneta Hýlková, Diana Cingelová (2.A.)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára