pondelok 23. januára 2012

Má to význam?

Túto otázku si často kladieme, keď sa pozastavíme nad tým čo robíme a nevieme či máme pokračovať. Či to, čo robíme, má nejaký význam. Keď stojíme na našej životnej ceste pred ťažkou skúškou, pýtame sa, či má význam. Táto otázka je v ľudskom svete široko rozšírená a je spojená s rôznymi súvislosťami. Je však veľmi dôležité na túto otázku správne odpovedať, pretože často krát ide o životne dôležité rozhodnutia. Na otázku „Má to význam?“ je náročné odpovedať. Táto otázka sa môže týkať vecí, u ktorých je správne odpovedať nie, ale aj vecí, u ktorých je správne odpovedať áno. Ja by som sa chcel predovšetkým zamerať na snahy o životné ciele, sny, lásky a podobne.
Myslím si, že veľmi veľa ľudí si kladie túto otázku v rôznych smeroch. Následne si záporne odpovedia a rozhodnú sa ukončiť svoju snahu, prestať s danou činnosťou a vzdať sa. Podľa môjho názoru toto nie je najlepší prístup. Samozrejme, že všetko závisí od konkrétneho prípadu, no moja mienka je, že všetko má svoj význam.

Každá snaha o niečo má význam. Nemali by sme sa vopred vzdávať, pretože tým nielen robíme zo seba slabochov, ale vždy tu je istá šanca, ktorá sa môže uskutočniť. Nie je dôležité o čo ide, ale keď chceme niečo dosiahnuť, musíme bojovať. Nič nedostaneme zadarmo, a keď pred nami stoja prekážky a zábrany treba ich preskočiť, lebo inak spadneme. Vzdať sa niečoho, resp. povedať si, že to o čo sa snažíme nemá význam, je zbabelosť. Keď sa budeme stále vzdávať, nikdy neokúsime chuť víťazstva z dosiahnutia nášho sna.

Mnoho ľudí si možno povie, že ľahšie je hovoriť ako robiť. Čiastočne majú pravdu. Môžeme sa tu vzájomne presviedčať o tom, že všetko má význam, ale v skutočnosti je naozaj náročné nevzdať sa. Veľa okolitých činiteľov a vplyvov na nás pôsobí, čo u nás spôsobuje nevôľu bojovať o svoje túžby a sny. Napriek tomu si myslím, že je potrebné, aby sme sa „izolovali“ od prostredia a s chladnou hlavou sa rozhodli, čo spravíme.
Každá jedna vec, okolnosť či udalosť majú svoj význam. Možno v niektorých prípadoch nerozumieme významu, ale všetko je tak ako má byť. Možno sa nám to nepáči, ale žiaľ sme príliš slabí na to, aby sem s tým niečo spravili. Podľa môjho názoru by sme si mali uvedomiť to, že kapitulovanie nám zaručene zisk neprinesie. Ak však budeme pokračovať v snahe o dosiahnutie svojich snov a túžob, nemáme síce zaručený zisk, ale možnosť tu je. Nevzdávajme sa tak a bojujme, lebo to má význam.


Ondrej Smugala, otáva

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára