nedeľa 12. februára 2012

My, Záhoráci

Na Slovensku žije jeden národ, Slováci. Aj napriek tomu, že je to jeden národ, ktorý má spoločný jazyk, kultúru či históriu, niektoré časti nášho územia sa dosť líšia. Viacero častí má totiž vlastné zvyky, tradície alebo kultúru. Jednou takouto časťou je Záhorie.
O Záhorí sa vie, že je to územie na západe Slovenska, presnejšie na Záhorskej nížine medzi riekou Morava a Malými Kaprpatami. Časť leží pri hraniciach s Českou republikou a niektoré znaky českého národa možno badať aj na Záhorí. Jedným z nich je jednoznačne nárečie, ktoré sa podobá českému jazyku. Ľudia z iných kútov Slovenska si nás dokonca mýlia s Čechmi. Naše nárečie je jedinečné a pre "Nezáhorákov" smiešne. Pravdupovediac, nemôžeme sa diviť, len tak ľahko sa vo svete nepočuje a musíme priznať, že občas znie dosť komicky. Najmä, ak takto začnú ľudia rozprávať v práci či v škole. Niekedy to vyzerá, že ani nevedia hovoriť spisovnou slovenčinou, no ich snaha a viera, že nárečím sa dorozumejú všade je jednoducho unikátna. Vďaka nárečiu vzniklo o Záhorákoch mnoho vtipov. Väčšinou z nich vyplýva, že Záhoráci sú hlúpi, ale nesmieme to brať vážne, veď vtipy sú na to, aby pobavili, a nie rozhnevali. Nie sme však jediní, ktorí sa objavujú vo vtipoch. Takí Východniari sú tiež pomerne známi vtipmi. Na rozdiel od vtipov o Záhorákoch, ktoré narážajú na našu vynaliezavosť a hlúposť, sa vtipy o Východniaroch týkajú alkoholu, vďaka ktorému sú takí známi. Ani Záhoráci nepatria medzi najväčších abstinentov, vychutnávajú si najmä víno, pretože vinič je na Záhorí veľmi rozšírený.
Záhoráci sú považovaní za priateľských a zdvorilých. Sú tiež veľmi pohostinní a dokážu sa výborne zabávať. Najmä tí na dedinách. Oslavujú každý sviatok, dbajú na tradíciu a aj z povinnosti dokážu urobiť príjemnú zábavu. Napríklad také vinobranie pre nich nie je povinnosťou, ale istým sviatkom, kedy sa stretne celá rodina alebo susedia či iní ľudia z dediny alebo mesta.
Na záver možno povedať, že ako Záhoráci môžeme byť hrdí na to, čo okolo seba máme a nikto, kto sa zapojí do našich akcií a vžije do nášho každodenného života, sa rozhodne nebude nudiť.

Lujza Valúšková, 2.A

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára