nedeľa 12. mája 2013

Kniha je sekerou na ľad zamrznutého mora našich duší


Kniha. Praobyčajná, prachom zapadaná kniha. Zväzok niekoľkých strán s dejom a pointou, ktorý je určený na prečítanie, avšak v tomto hektickom a uponáhľanom svete väčšinou len na letmé prelistovanie. Je však kniha len knihou alebo naopak sa v tejto väzbe papierov ukrývajú aj iné tajomstvá? Sú knihy naozaj už len minulosťou pre nás všetkých, najmä pre študentov?
     Kniha bola, je a vždy zostane knihou. Kniha ako taká, by sa dala rozdeliť do viacerých kategórií, avšak myslím si, že kniha by mala byť pohladenie na duši. Určitá forma relaxu, pretože po stresujúcom a náročnom dni nie je nič lepšie, ako sa odreagovať a ,,ponoriť“ do tajov napísaných príbehov či detektívok, pri ktorých čítaní vôbec nevnímame okolitý svet a zabúdame na čas.
Niektorí z nás však radi porovnávajú knihu s filmom, iní nedajú dopustiť na svojho favorita či už knihu alebo film spracovaný podľa knižnej predlohy. Avšak môžeme skutočne porovnávať knihu s filmom? Myslím si, že nie a to z dôvodov, ako je napríklad obsah. V knihe je napísané a všetko rozpísané tak dopodrobna, že sa čitateľ vie ľahko a reálne stotožniť s postavami a samotným dejom. Na druhej strane je čítanie knihy určite o mnoho náročnejšie na čas, takže možno aj toto je jeden z dôvodov, prečo mladí ľudia a hlavne študenti, prestali tieto nádherné diela- knihy využívať. Na miesto toho je samozrejme lepší internet či sociálne siete na ktorých sa podľa slov študentov dozvieme ,,vždy všetko“. Ale predsa len, dá sa kniha skutočne nahradiť nejakým filmom, či nebodaj internetom?
     Kniha je nádherné dielo, aj keď si to ani len neuvedomujeme. Neuvedomujeme si, koľko namáhavej práce autor vynaložil na to, aby mohlo vzniknúť niečo tak pekné a dokonalé, ako je kniha. Tí, ktorí o tomto premýšľajú si vedia lepšie ,,užiť“ čítanie knihy ako tí, pre ktorých je kniha len obyčajným zväzkom papiera.

Katarína Ondrušová, oktáva

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára